sunnuntai 3. helmikuuta 2013

PATEK PHILIPPE REF. 594 PINK GOLD 1939

PATEK PHILIPPE REF. 594 PINK GOLD 

Patek Philippe & Co., Geneve, Ref. 594. Made in 1939. Very fine and rare, square, 18K pink gold wristwatch
Two-body, solid, polished and brushed, hooded lugs, fl at bezel, snap-on case back. Silver with applied pink gold baton indexes. Pink gold baton hands. M. 8’’’85, rhodium-plated, fausses cotes decoration, straight line lever escapement, monometallic balance, self-compensating fl at balance spring, index regulator. Dial, case and movement signed. Dim. 24 x 31 mm. Thickness 8.5 mm.

Estimate: 4,000 EUR - 5,800 EUR

----

Jos Hercule Poirot vaihtaisi taskukellon rannekelloon, niin vuoden 1939 PATEK PHILIPPE REF. 594 PINK GOLD olisi todennäköinen vaihtoehto, sen symmetrinen tyylikäs Art Deco muotoilu olisi Poirotin mieleen. Kellon hinta olisi tietenkin laskettu guinea raha yksikössä


Pieni tarina Punnasta (£)

Punnan nimi (engl. pound) on samaa alkuperää kuin brittiläinen paino­yksikkö pauna. Alun perin, kun hopeaa käytettiin pää­asiallisena raha­metallina, punta lasku­yksikkönä vastasikin arvoltaan yhtä paunaa hopeaa. Aikojen kuluessa punta ja pauna kuitenkin erkaantuivat toisistaan raha- ja paino­yksiköinä.

Kulta­kannan aikana vuodesta 1816 lähtien yksi punta vastasi laki­sääteisesti arvoltaan 113 graania eli noin 7,3 grammaa kultaa. Tämä kulta-arvo oli voimassa lähes sata vuotta, mutta vuonna 1914 ensimmäisen maailman­sodan aikana kulta­kannasta luovuttiin. Britanniassa vallitsi sota-aikana ja sen jälkeen voimakas inflaatio.

Vuonna 1925 Britanniassa palattiin kulta­kantaan, ja inflaatiosta huolimatta punnalle vahvistettiin sama kulta-arvo kuin sillä oli ollut ennen sotaa. Oikeus vaihtaa punta­setelit kultaan oli kuitenkin enää vain muiden maiden keskus­pankeilla, ei yksityis­henkilöillä.Uudelleen palautettu kulta­kanta oli voimassa vain vuoteen 1931.

Ennen vuoden 1971 rahauudistusta punta jaettiin 20 šillinkiin, joista jokainen vastasi 12 penniä. Punnassa oli siis 240 penniä. Lisäksi oli guinea, joka vastasi yhtä puntaa ja yhtä šillinkiä, yhteensä siis 21 šillinkiä. Yhden guinean rahoja tosin oli lakattu lyömästä jo 1800-luvun alkupuolella, mutta laskuyksikkönä guineaa käytettiin useissa yhteyksissä kauan sen jälkeenkin. Vanhaa systeemiä kutsutaan joskus £sd-systeemiksi. Tämä johtuu siitä, että punnan merkki on £ (roomalaisesta librasta), šillingin s (roomalaisesta soliduksesta) ja pennyn d (roomalaisesta denaarista). Ja denaari oli Roomanvallan aikaan miehen päiväpalkka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.