keskiviikko 14. elokuuta 2013

Omega Seamaster Chrono - Quartz 1976

Omega Seamaster Chrono-Quartz 1976

Omega Seamaster Chrono-Quartz

Muistan hyvin kun tämä Omegan malli tuli markkinoille 70-luvun lopulla, kelloseppä kertoi uutuudesta, joka kestää yli kolmekymmentä vuotta. tässä tarina eräästä yksilöstä jota kelloseppä Heikki Loppela on huoltanut kesällä 2013.

Heikki Loppela kertoo seuraavaa:

"Omegan kaksoisnäyttö eli ana-digikello 70-luvun lopulta. Tämä oli lajinsa ensimmäinen. Kellon takakanteen on yhdessä Seamaster-logon kanssa jyrsitty Olympialaisten logo markkeeraamaan, että tämä kello oli Monterealin Olympialaisten 1976 juhlamalli. Kello toi markkinoille uutuuden, nestekidenäytön (LCD), aiemmin digitaalikellot kuten Hamiltonin Pulsar, olivat toimineet LED-näytöllä (punainen valo, niissä vain muutamia paristonikä oli kuukausia)Koska quartz-kellojen kehitys oli niiden alkuaikoina hyvin nopeaa, mallit vanhenivat nopeasti ja uutta teknologiaa tuli tilalle, ei mallien elinkaari ollut pitkä, Omega valmisti kelloa kuitenkin vuoteen 1980 asti, mutta tuolloin japanilaiset kilpailijat olivat menneet jo teknologiassa hyvän matkaa ohi.

Koska tämä malli on ollut virstanpylväs quartz-kellojen kehityksessä, on malli saanut kulttimaineen ja on erittäin haluttu keräilymalli ja niistä maksetaan eBayllä kovia hintoja.
Omega on valmistanut kelloa vain 15 000 kpl, joten sitä ei voitane kutsua massatuotantomalliksi. Kello on erittäin massiivinen, tulitikkurasian kokoinen, siis todellinen miestenkello."Omega Seamaster Chrono-Quartz 1976


Heikki Loppela jatkaa:

"Kellon koneisto koostuu kahdesta täysin erillisestä kellosta, osoitin quartz-kahdella osoittimella ja kalenterilla ja digi puoli, joka näyttää sekunnit ja toimii ajanotossa. Molemmat koneet kuitenkin käyttävät samaa sähköosaa ja sen kidettä sekä virtalähdettä.

Kellon virtalähteenä toimii kaksi isokokoista 1,55V hopeaoksidipatteria (393). Tähän koneistoon ei ole saatavilla enää mitään osia, eikä niille ole siis huoltoa, mutta kuoriosia on saatavilla ja tähänkin vaihdettiin uusi nuppi, painimet ja pohjantiiviste. Jouduin myös pikkaisen purkamaan koneistoa, sillä kalenterikiekon alla oleva nupin asetuksen toimintoa säätelevä kytkinvipu oli pois paikoiltaan.

Omegan ylivoimaisesta huollettavuudesta kertoo, se, että tähän kelloon saa kaikkia tiiviysosia sekä kellon lasia ja myös alkuperäisen mineraalilasin (joka tässäkin yksilössä on vähän naarmuuntuneena) lisäksi on tarjolla safiirilasi. Mikään  muu merkki maailmassa ei tarjonne varaosia 70-luvun kokeellisiin quartz-kelloihinsa.

Omega 1611
 Kellon koneistona on Omega 1611 joka on ainoa lajissaan. Kellon aikaan asetuksessa on ns moottorisiirto. Nuppia nostettaessa voidaan asettaa vain tunnit ja tuntiosoitinta pyörittämällä kalenteri. Minuuttiosoittimen aikaan asetus tapahtuu painamalla nupin päässä olevaa paininta, jolloin kello juoksuttaa minuuttiosoitinta eteenpäin.

Digi puolella alhaalla on sekunnit, ne voidaan nollata painimista aikamerkin mukaan ja painimista saadaan käytettyä ajanottoa. 80-luvun alun Citizenin tai Seikon ana-digin omistaneelle laite on kovin simppeli ja kömpelö, mutta se on ana-digien Mobira Talkman, laite, joka aloitti koko homman. Sen ajanotto-ominaisuus oli Monterealin Olympialaisten aikaan tarkinta, mihin kuluttaja laitteilla päästiin!"

 Vuonna 1976 olin ostanut Omega Constellationin (mekaanisen). Quartz - kelloja minä ostelin vain Seikoja ja muita Japanilaisia merkkejä, siihen aikaan se oli helppo ratkaisu, kun katsoi lompakkoon niin huomasi setelipölyn määrästä että Omega Quartz oli liian kallis. (Ja sille rahamäärälle löytyi parempaa käyttöä). Kellohan maksoi saman kuin vähän käytetty Volvo Amatzon joka hankin samalla rahalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.