maanantai 26. elokuuta 2013

Onko kellosi vesitiivis Waterproof

Vintage kellot on harvoin täysin vesitiiviitä

Olen 70- luvulta asti vaihdattanut ja itse vaihtanut paristoja kelloihin, kertaakaan minulta ei ole kysytty kellon vesitiiviydestä kelloliikkeissä joissa olen asioinut, on vain vaihdettu paristo takahuoneessa odottaessa ja sillä hyvä. Kellojen hinnat ovat vaihdelleet 100€ - 1200€, silti on tehty kaksikin pariston vaihtoa vuosien varrella samassa liikkeessä, eikä kauppiasta/kelloseppää ole huolettanut onko kellon tiivisteet kunnossa.

Nyt kun automaattikellot ovat tulleet takaisin monien ranteeseen. Netistä löytyy monenlaisia kello info sivuja, niistä saa usein hyödyllistä tietoa kelloista. Alan harrastajia on Suomessakin monia. Tietoa kellon tiivisteiden vaihtotarpeesta ja voitelusta on nyt hyvin saatavana. Minusta Kellohuolto Loppelalla on hyvät sivut, joissa on asiallista tietoa kelloista.

Seuraavassa kelloseppä Heikki Loppela kertoo aiheesta:

Miten tiiviys toimii ja sen ongelmakohdat

Kellojen nykyaikainen vesitiiviys voidaan kai jäljittää 60-luvun lopulle ja Vietmanin sotaan, jossa tarvittiin vesitiiviitä kelloja ja normeja niille. Sota tropiikissa loi erityistarpeet kellon vesitiiviydelle. Toki tiivisteitä asennettiin kelloihin jo 30- ja 40-luvulla toisenmaailmansodan aikansa. Ensimmäiset kellojen tiivisteet olivat tehty tinasta ja niiden tiivistävyys oli vähän niin ja näin, eikä vielä 60-luvun alussakaan ollut kelloilla mitään normia vesitiiviydelle.

Kello on kuin talo. Se että talossa on ikkuna kiinni, ei vielä estä, että lämpö ei karkaa talvella harakoille, pitää olla ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Sama kellossa, kuoren takapohja ei vielä estä, että vesi ei pääse kelloon, pitää olla tiivisteet.

Vesi voi päästä sisään kelloon jokaisesta kuoren aukosta; takapohjan saumasta, nupin kautta ja lasin saumasta, sekä cronoissa tietysti painimien kautta. Jokainen kohta pitää olla tiivisteellä tai muutoin (lasin liima, plexilasin puristustiukkuus) suojattu.

Se, että joku on painanut kellontauluun tai kaivertanut kellonpohjaan tiedon vesitiiviydestä, ei tietenkään vielä takaa yhtään mitään, se on vain kirjoitus, pitää olla tekniikka lupauksen takana. Hyvin moni kuluttaja tuntuu ajattelevan, että kun kellon taulussa lukee 100m, kello kestää ihan mitä vain ja tiiviys on, kuin joku taivaallinen vakio, joka vain on ja pysyy.

Yleensä kellon vesitiiviyttä ei ole koskaan käyty tarkastuttamassa, vaikka kellolla on ikää 15-20 vuotta. Kellon tiiviinä pitävät kumiset tiivisteet. Kelloa ovat availleet historian aikana kaikelaiset ja tasoiset paristonvaihtajat, joista useimmilla ei ole ollut hajuakaan pohjantiivisteen voitelusta silikonirasvalla, puhumattakaan siitä, että tiiviste pitäisi aika ajoin uusia. 

On enemmän kuin tavallista, että huoltoon tulevassa 80-luvun lopun kellossa on alkuperäinen tiiviste paikoillaan (esim Seikoissa tämän näkee vaaleanharmaista tiivisteistä, joita yhtiö käytti tuolloin. Ajan mukana tiiviste tummenee ja muuttuu lopulta likaisen ruskeaksi ja on kova kuin kivi). Reilun 20 vuoden jälkeen sillä ei enää ole käytännössä minkäänlaisia tiivistysominaisuuksia. Painokuorisen kellon pohjantiiviste menettää tiiviytensä 5-8 vuodessa, joskus nopeamminkin, riippuen kumin laadusta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.