maanantai 30. kesäkuuta 2014

Citroën DS 21 ie 1971

Citroën DS 21 ie 1971
Citroën DS esiteltiin syksyllä 1955 Pariisin autonäyttelyssä. Se oli vallankumouksellinen auto edistyksellisine tekniikoineen ja omituisine korin muotoineen. Citroen DS:ssä oli käytetty paljon kaasulla ja nesteellä toimivia laitteita, ja ne olivat tuolloin kaikkein nykyaikaisinta tekniikkaa. Samoin myös auton kori oli sellainen mitä ei vielä koskaan oltu automaailmassa nähty, varsinkaan sarjatuotantoautoissa!

Vuonna 1934 esitelty Citroën 7 CV Traction Avant oli luonut Citroënille edistyksellisen ja teknillisen nimen. Traction Avant (suom. etuveto) pysyi tuotannossa suunnilleen samanlaisena 23 vuotta. Mutta kovasti ikääntynyt se loppuvuosiensa aikana kuitenkin oli.

Citroën DS 21 ie 1971 Kaija Juurikkala

1950-luvun alusta lähtien oltiin jo odoteltu uutta isoa Citroënia, ja saihan sitä odottaa aina vuoden 1955 syksyyn, jolloin Pariisin autonäyttelyssä esiteltiin Citroën DS. Se todella varasti koko näyttelyn.

1950-luvun keskivaiheillakin vielä monet autot olivat muistuttaneet sämpylöitä. Citroën DS oli kuitenkin hyvin kaukana siitä. Sen korin linjoihin oli vaikea totutella. Toista samanlaista ei tuohon aikaan oltu vielä nähty. Muotoilua voitiin pitää jopa mestarillisena; auto muistutti aivan jotain tulevaisuuden ihmeautoa, joka oli sisältä varsin tilava, ja jonka lisäksi tuulitunnelissa käytetty aika näkyi pienessä ilmanvastuskertoimessa (Cw 0,38).


Citroën DS 21 ie 1971 Kaija Juurikkala
Sisustakin jatkoi samaa tyyliä. Siellä oli, aivan kuten 'normaaleissakin' autoissa, kaksi pehmeää istuinta edessä ja sohvaistuin takana. Mutta ohjauspyörässä oli vain yksi ohut puola ja koko kojelauta ei ollut symmetrinen mistään kohtaa. Kun tarkemmin alkoi sisustaa tarkastella, huomasi ettei varsinaisia tavallisia polkimia ollut kuin kaasulle, vaikka autossa oli kyllä kolme poljinta. Vasemman puolimmainen poljin oli seisontajarru. Keskellä olevalla pyöreällä polkimella käytettiin käyttöjarruja, mutta hieman totuttelua vaati kuitenkin se ettei jalalla tarvinnut kuin hipaista jarrupoljinta. Vaihdetta vaihdettiin pienellä vivulla kojelaudassa eikä kytkintä tarvinnut käyttää, koska vaihdekeppi antoi käskyn hydrauliselle vaihteensiirtimelle joka samalla päästi kytkimen irti.

Mallimerkinnät DS ja ID eivät ole vain kirjaimia tai lyhenteitä. Ranskan kielessä DS lausutaan kuten déesse, joka tarkoittaa jumalatarta. ID lausutaan kuten idé (ajatus, idea).

Citroën DS 21 ie 1971 Kaija Juurikkala

Citroën DS oli ensimmäinen sarjatuotantoauto, jossa oli levyjarrut. DS:ässä sellaiset löytyivät edestä. DS:n avainsana oli hydrauliikka. Kaikki auton tärkeimmät toiminnot toimivat hydraulisesti ja sen vuoksi aivan eri tavalla kuin muissa autoissa. DS:ssä oli seitsemän hydraulipiiriä.

Uudempien mallien kojelauta oli yksinkertaisempi. Vanhemmissa malleissa sekin oli rutkasti futuristisempi

Kaikkein suurin ihme oli kuitenkin Citroën DS:än jousitus. Se toimi painekaasulla ja jokaiselle renkaalle oli oma paineenvaraajansa, joka toimi jousielementtinä. Se oli pehmeä ja matkustusmukavuus oli ihanteellinen. DS kulki kuoppaisillakin sorateillä aivan kuin sileällä asfaltilla. Auton maavara säätyi itsestään; moottorin ollessa käynnissä maavara pysyi normaalilla tasolla tai palautui normaalille tasolle muutoksen perään. Hyvin pian auton sisälle laitettiin vipu jota siirtämällä kuljettaja pystyi vaikuttamaan maavaraan.

Citroën DS 21 ie 1971 Kaija Juurikkala


Edelläkävijä autotekniikassa

Monet Citroën DS:än teknillisistä ratkaisuista ovat yleistyneet muihinkin autoihin, monet eivät. Levyjarruista on tullut lähes itsestäänselvyys, samoin kaksipiirisestä jarrujärjestelmästä, mutta muut erikoiset systeemit jäivät suurimmilta osin DS:än erikoisuuksiksi.

Mutta oli DS:ässä huonojakin puolia. Luultavasti pahin ongelma oli sen herkkä taipumus ruostumiseen. Muita huonoja puolia olivat herkkä taipumus aliohjautuvuuteen eli puskemiseen, joka varsinkin talvisin liukkailla teillä oli ikävää. Eikä auton lämmityslaitekaan ollut sellainen että DS olisi ollut lämmin auto talvella. Se oli siis huono talviauto.

Citroën DS 21 ie 1971 Kaija Juurikkala


 Menestys

Citroën DS esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä 1955, ja kuten edellä todettiin, se varasti koko näyttelyn. Se sai oitis kokea vihamielisyyttä ja rakkautta. Tuona samana esittelypäivänään Citroën sai tilauksia 12 000 autosta!
Citroen ID 19 vm 1969

DS:ää valmistettiin vuoteen 1974 saakka. Sen seuraajaksi esiteltiin Citroën CX, jonka sanottiin olevan monien mielestä ainut auto, joka on parempi kuin DS. Monet ovat kuitenkin yhä sitä mieltä, ettei DS:än erikoisuutta voita mikään. Kaikkiaan DS-malleja valmistettiin 1 455 746 kpl.

Lähde: AutoWiki
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.